Hugo Jacobs produceert eerste Haspengouwse mosterd - 06/12/2015
Hugo Jacobs produceert eerste Haspengouwse mosterd

SINT-TRUIDEN - In april 2015 won Truienaar Hugo Jacobs de Limburgse Innovatie Award met het project “Haspengouwse Mosterd”. Met dit steuntje in de rug ging hij in het voorjaar aan de slag: de ontwikkeling van een nieuw Haspengouws streekproduct, een biologische mosterd, gemalen op ambachtelijke wijze, met bio azijn, zout, kruiden en honing van eigen bijenvolkeren. Deze mosterd momenteel in de winkelrekken.

 

Toen in het najaar van 2014 de Russische boycot zorgde voor crisis in de fruitteelt, dacht Hugo Jacobs na over zijn toekomst. “Wat moet ik met mijn grond aanvangen? Peren en appelen brengen nauwelijks nog wat op. Bovendien zit ik met 40 kasten bijen en voor die beestjes zaai in bloemen in. De bloem van de mosterdplant is voor bijen een erg dankbare bloem: ze komt na de fruitbloei en levert flink wat dracht voor de bijen. En dan denk je ook eraan om dat gewas te laten renderen. Zelf mosterd maken is dan een oplossing”, aldus Hugo Jacobs.

 

De moeilijkste taak was de zoektocht naar een geschikte en betaalbare molen. Die vond Hugo in het vroegere Oost-Duitsland bij een molenbouwer van de vierde generatie, een molen met granieten molenstenen. “Ik wil deze teelt uiteraard zeker niet op een industrieel niveau toepassen. Het ambachtelijke en milieuvriendelijke aspect primeren. Ik zaai eigenhandig de mosterd, gebruik bio azijn en honing van eigen bijen. Het resultaat is een pittige mosterd met een zachte nasmaak. Voor de potjes kozen we voor een project waarbij de mosterd ook zichtbaar is door het etiket heen en op het deksel brengen we uitklapbare informatie aan”, prijst Hugo zijn mosterd aan.

 

Slapeloze nachten heeft Hugo Jacobs ervoor over gehad. Want mosterd maken is niet simpel: welk zaad moet ik gebruiken en waar vind je dat, hoe vaak moet het zaad door de molen, de verhouding azijn-zoetstof, de mix van de zaadjes zijn maar enkele vragen waarvoor Hugo bij collega’s, vooral in Duitsland, terecht kon. En dan is er het weer: een nacht hagel en onweer kan voor erg veel verlies zorgen.

 

Haspengouw is dus een streekproduct rijker. Hierbij onderscheidt Hugo Jacobs zich van een vijftal andere ambachtelijke mosterdproducenten in Vlaanderen doordat hij zijn eigen mosterdzaadjes kweekt terwijl anderen hun zaad invoeren. Hugo droomt nu nog ervan om ook zijn eigen appelazijn te maken zodat de Haspengouwse mosterd ooit een 100 procent lokaal product wordt.

 

De Haspengouwse mosterd vind je bij slagers, detailhandelaars en fijnkostzaken. Maar ook bij Hugo Jacobs (Heide 114 Sint-Truiden) en op de Stedelijke Toeristische Dienst van Sint-Truiden kan je Haspengouwse mosterd kopen.

 

http://www.jacobsfruit.be

 

Tekst: Ingezonden

 

Terug naar overzicht | Terug naar "Regionaal nieuws" overzicht

Reacties
Sociale Media
TRUDO FM POLL
Ik luister naar Trudo Fm via
Sint-Truiden 105.2 FM
Livestream
ADVERTEERDERS
  • Hier Adverteren? 2
  • Pierard
  • S D B DIENSTENCHEQUE BEDRIJF
  • Impermo